Tuesday, 10 May 2011

MASJID JAMEK KAMPUNG PAYA REDANMasjid Jamek Kampung Paya Redan ialah sebuah masjid di Pekan Pagoh, Muar , Johor Darul Takzim. Masjid ini telah di bina se awal tahun 1920-an lagi. Orang yang bertanggungjawab merealisasikan dan menyelia pembinaan masjid ini dengan menggunakan kemahiran ketukangan tradisional di waktu itu adalah Ketua Kampung Pertama iaitu Hj Mustahir bin Mukri. Beliau bersama beberapa rakan juga dikatakan sebagai kumpulan pertama penduduk yang bertanggungjawab meneroka dan membuka Kampung Paya Redan, antaranya ialah Ketua Kampung keDua iaitu Kairan bin Hj Salleh. Pada asalnya masjid ini di bina dengan papan dan kayu sepenuhnya.


Kini Masjid Kampung Paya Redan ini telah digantikan dengan masjid baru yang terletak bersebelahan dengan masjid lama tersebut. Walaubagaimanapun, masjid lama ini masih digunakan lagi dan ia masih kelihatan utuh. Ini adalah berkat daripada penjagaan Jawatankuasa Masjid Kampung Paya Redan yang sentiasa memulihara keadaan masjid lama tersebut.


Pada hari ini, Masjid Jamek Kampung Paya Redan telah diperindahkan dan sering menjadi tempat persinggahan musafir yang melalui Jalan Muar-Labis (Selatan ke Pantai Timur).

No comments: